Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie volejbalu v Drnovicích 3.část

24. 6. 2009

Druhé období - 1979 až 1995

 

Toto období se vyznačuje jen účastí volejbalových družstev v okresních soutěžích. Po reorganizaci krajských soutěží koncem r. 1978 sestupovalo více družstev, což postihlo i  celek Drnovic. Družstvo mužů se pravidelně umísťovalo v popředí tabulky a v roce 1982 se stalo přeborníkem okresu. Kvalifikace pro krajský přebor se uskutečnila 6.11.1982 ve sportovní hale v Malhostovicích u Tišnova. Družstvo Drnovic prohrálo s ČKD Blansko 3:0 a s Poštonou B 3:2 a nepostoupilo. Kolektiv tvořili hráči J. Zouhar, B. a P.Burianovi, A.Hudec, L. Brtníček, Z.Matula. F.Smutník a F.Šurik. Kvalifikaci již nemohl hrát R.Čermák, který přestoupil do TJ Vyškov.

V měsíci srpnu 1982 se drnovičtí volejbalisté zúčastnili největšího turnaje v republice v Dřevěnicích u Jičína v Čechách. Ve dvoudenním působení družstvo mužů hrálo v otevřeném turnaji i v turnaji celků okresních přeborů. V tomto turnaji řadu utkání vyhrálo, ale do závěrečných kol se nedostalo. V otevřeném turnaji bez rozdílu tříd to bylo horší, i když žádná ostuda se neudělala. Ve vrcholné formě hrající L.Brtníček dělal problémy i ligovému celku RH Praha, a především jeho zásluhou se mohlo zrodit obrovské překvapení turnaje, když zcela neznámý tým z Drnovic vedl nad největším prvoligovým favoritem v prvním setu 7:0. I když mužstvo zápas nakonec prohrálo, sklidilo obdiv početných diváků.

Po vítězství v okresním přeboru v roce 1982 se muži v dalších letech pohybovali ve středu tabulky. S krátkými přestávkami hrálo B družstvo v základní soutěži OP. V polovině osmdesátých let se z mladých začínají prosazovat L. Kovačík a P. Pospíšil, kteří již v dorosteneckém věku hrávali za B družstvo a později i za A družstvo. L. Kovačík byl vybrán do organizovaného výběru Dukly Liberec, ovšem v silné konkurenci se neuplatnil. Byl zařazen do VTJ Pardubice, kde hrál krajský přebor. Po návratu z vojny přestoupil do třetiligového Vyškova. P. Pospíšil po dobu vysokoškolského studia hrál ve Zvolenu krajský přebor. Vedle odchodu těchto kvalitních hráčů bylo dalším oslabením mužstva odstěhování R. Čermáka do Blanska. K udržení výkonnosti bylo nezbytné začátkem devadesátých let kádr posílit, bohužel již ne drnovickými odchovanci. Začalo to V. Dobešem v r. 1992, který však po roce hrát přestal a vrátil se až v r. 1997 na další dva roky. V letech 1994-1999 družstvo posílili S. Novotný, a Z. Matula z Vyškova. V mužstvu krátce působili J.Bureš, J.Švehla a odchovanec P.Halas. Všichni tři se brzy odstěhovali. J. Švehla s dalším odchovancem V. Alánem hráli za Pustiměř.

Většinu devadesátých let hrálo B družstvo v okresním přeboru II. třídy, která byla organizována bud' územně nebo v rámci celého okresu. Ve svém dorostovém věku zde hrávali Z. Synek, Z. Zabloudil, T. Sýkora a Z. Sýkora, což bylo prospěšné pro jejich výkonnostní růst. Nejmladší z této čtveřice Z. Sýkora, nar. v r. 1978, zužitkoval své kvality v družstvu Agroexu Vyškov hrající krajský přebor dorostenců. Po dovršení věkové hranice se vrátil zpět do Drnovic.

Celé toto období, a to již od r. 1966, byli páteří dorostu a později družstva mužů bratři Bedřich  a Pavel Burianovi, kteří v letech 1996-97 s aktivní činností pomalu končili, a to jednak kvůli častým zraněním a jiným sportovním zájmům, hlavně  cykloturistice. Stali se zakládajícími členy Klubu českých turistů v Drnovicích.

Pro toto období drnovického volejbalu je charakteristické stěhování hřiště. V závěru roku 1993 byly zahájeny přípravné práce na stavbu tribuny fotbalového stadionu a po dlouhém přesvědčování nakonec oddíl odbíjené souhlasil s postupnou likvidací hřiště na odbíjenou i tří tenisových kurtů.  Pro výstavbu tribuny fotbalového stadionu získal FC PETRA Drnovice dne 20.dubna 1994 stavební povolení, ve kterém byla uvedena podmínka, že likvidace stávajících  kurtů pro odbíjenou a tenis bude provedena až po vybudování nových hřišť. FC PETRA tuto podmínku vyřešil tím, že vybudoval přechodně hřiště vedle tělocvičny. Na tomto hřišti byla odehrána jarní část soutěže 1994. Ale již v červnu bylo hřiště zrušeno v důsledku výstavby ocelové konstrukce tribuny. Mezi zástupci oddílu odbíjené a FC PETRA bylo dosaženo dohody o dočasném zřízení antukového hřiště vedle tělocvičny za základní školou. Na tomto hřišti byly odehrány všechny zápasy ročníku 1994/1995. Na jaře 1995 byly provedena z finančních prostředků FC PETRA výstavba  dvou nových hřišť za mateřskou školkou. Bohužel se nepodařilo dosáhnout smluvního závazku o vybudování rovnocenné náhrady tj.tří hřišť. V červnu 1995 byly TJ Sokol předány do správy a trvalého užívání dvě oplocená antuková hřiště s mobilní buňkou. Hřiště jsou vybudována zčásti na pozemku obce a na pozemku občanského sdružení „Sportovní areál Drnovic“. Nepodařilo se dosáhnout úplného předání stavby do vlastnictví TJ Sokol.