Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie volejbalu v Drnovicích 1. část

24. 6. 2009

Historie volejbalu v Drnovicích

 

První zmínka o odbíjené je zaznamenána v kronice Tělocvičné jednoty Sokol v tom smyslu, že v roce 1934 je mimo dalších sportů provozována rekreačně odbíjená. Další záznam je již soutěžního charakteru a to v r. 1940 účast družstva Sokolů na Župním turnaji, kde Drnovice obsadily 8. místo.

Po II. světové válce se podle žijících pamětníků v Drnovicích hrála poprvé odbíjená až v roce 1951 na hřišti v Luhu. Družstvo mužů se v dalším roce zúčastnilo několika turnajů, a to hlavně v Brně v tělocvičně v Králově Poli, kde se v silné konkurenci příliš neprosadilo. Aktivní činnost neměla dlouhého trvání, další soutěžní utkání jsou zaznamenána až v roce 1957, kdy při sportovním dnu v červenci byly sehrány čtyři utkání v odbíjené pod záštitou fotbalistů.

Začátek zapojení do soutěží v rámci okresu je rok 1960, kdy družstvo mužů hrálo dvě sezóny okresní přebor II. třídy. Z osmi účastníků se pohybovalo v polovině tabulky. Družstvo tvořili M. Zouhar, A Pilát, M. a E. Šulcovi, A Kolařík, M. Olejník, dorostenci A. Hudec a A.Kummer. Problémy byly s dopravou k utkáním, a jet na kolech do Nových Sadů za Studnice nebylo jednoduché. V roce 1962 se mužstvo již do soutěže nepřihlásilo.

K obnovení činnosti došlo v roce 1963 prostřednictvím tehdejší vesnické organizace ČSM. Z jara tohoto roku organizoval Okresní volejbalový svaz spolu s OV ČSM turnaj dorostenců. Z iniciativy předsedy ČSM J. Brtníčka a sportovního referenta M. Buriana se Drnovice do turnaje přihlásily. Více než dvacet družstev bylo rozděleno po třech územně a na více kol. Po prohře s Vyškovem a vítězství v Pustiměři 3:1 se dále nepostoupilo. Přesto účast v tomto turnaji dala základ pro přihlášku do řádné dlouhodobé soutěže. Tímto začala nepřetržitá činnost oddílu do dnešní doby, což je přes čtyřicet let. V této době měla drnovická odbíjená zastoupení v různých soutěžích v rámci okresu i kraje více kategoriemi. Za tuto dobu bylo získáno několik titulů přeborníka okresu v různých kategoriích a řadu let hrán krajský přebor mužů a dvě sezóny v dorostencích.

Celou tuto dobu lze rozdělit na několik období:

  • období  1963-1978 :       4x přebornický titul

                                       10 let účast družstva mužů v KP

  • období 1996-2004  :       2x přebornický titul

                                                                 1 rok účast družstva v oblastním přeboru

  • období od roku 2004 :   účast družtva mužů v okres. přeboru